Co řeší StartupHelp a jak jsem o něm přemýšlel na začátku

Posted by
|

Když jsem vymýšlel, co by měl tento web řešit, napadala mě spousta myšlenek.

  • Pomoci lidem s marketingem
  • Poznat jiné startupy u nás v Plzni (nebo jinde)
  • Udělat vlastní „deník“ toho, co jsem dělal nebo dělám
  • Ukázat, jak děláme SportCentral.cz
  • Jeden pragmatický – až budu hledat investora nebo jakoukoli pomoc pro vlastní projekty, měl by mi v tom pomoci i StartupHelp (image, kontakty na lidi, které to bude zajímat, apod.)
  • Atd.

Abych tomu dal nějakou hlavu a patu, rozhodl jsem se, že už od začátku budu nad StartupHelpem přemýšlet pomocí Lean Canvasu, což je pomůcka pro startupy řízené metodou Lean Startup. Lean Canvas je vlastně business model startupu vměstnaný do 1 stránky. Měl být sloužit k utřídění myšlenek, jasné formulaci klíčových prvků projektu, ke komunikaci mezi startupem a investorem (nebo kýmkoli jiným), atd.

Na začátku jsem se pokusil formulovat 2 základní věci – pro koho StartupHelp je a jaké problémy řeší.

Pro koho je (neboli cílová skupina):

  • Studenti vysokých škol
  • Lidé, kteří dělají svůj startup

Řešit by měl tyto problémy:

  1. Studenti a absolventi chtějí zkusit začít podnikat, ale neví, jak na to a co to všechno obnáší, bojí se něco vyzkoušet, bojí se neúspěchu
  2. Studenti se ve škole neučí praktické věci pro podnikání
  3. Startupisté a studenti se nepotkávají s podobnými lidmi
StartupHelp Lean Canvas

StartupHelp Lean Canvas

V tuto chvíli by správně mělo následovat to, že půjdu a zeptám se pár lidí z cílové skupiny na problémy, které chci řešit. To jsem ale neudělal, pouze jsem vytvořil Google dotazník, rozeslal jej známým (studenti, kteří se zajímají o podnikání, nebo startupy, které znám) a dal do pár vysokoškolských skupin na Facebooku. Asi je to škoda, protože při osobním dotazování se toho zjistí mnohem víc, ale nebyl na to čas.

Dotazník mi pomohl vydefinovat cílovou skupinu a seřadit řešené problémy. Pokud vás dotazník zajímá, dávám jej ke stažení: StartupHelp – problem interview.

Jako největší problém se ukázalo, že studenti se ve škole neučí praktické věci. Za tím následuje to, že lidé neví, jak na podnikání. Až poslední je problém setkávání se. Dále je z dotazníku vidět, že projekt je správně zaměřen zejména na studenty. Ale ne všechny, pouze ty, kteří chtějí podnikat. Inspiraci z něj mohou samozřejmě čerpat všichni, ale pokud bych měl StartupHelp někde propagovat, určitě to bude spíše na webu zaměřeném na podnikání než na webu o účetnictví (ačkoli i účetnictví startup řeší).

[message_box type=“note“ icon=“yes“]Napadá vás něco? Ptejte se v komentářích :-)

[/message_box]

 

Comments

Add a comment

*

  1. 04 – Jak StartupHelp řeší problémy studentů s chutí podnikat – StartupHelp.cz12-13-12

Pokud ti článek pomohl, není nic lepšího, než pomoci i dalším :-)


 

Co je StartupHelp

StartupHelp je pomocník pro ty, kteří chtějí začít podnikat nebo už vlastní firmu mají. Otevřeně popisuje, jak vznikaly startupy SportCentral a GMCHelper. Jsou tady zveřejněné interní informace v původní podobě – chyby i úspěchy. StartupHelp je otevřený i dalším lidem, kterým se tato myšlenka líbí a chtěli by psát o svém podnikání nebo nápadech. Přidejte se.

Máte startup?

Pokud máte vlastní startup a chtěli byste o něm psát na StartupHelp, napište na roman@startuphelp.cz.
Jsme na: Twitteru a Facebooku